Duminica Tomei, la Mănăstirea ”Buna Vestire” din Tisa Silvestri

Pelerinii și credincioşii care au participat la Dumnezeiasca Liturghie de la Mănăstirea ”Buna Vestire” din Tisa Silvestri, au avut bucuria prezenţei în mijlocul lor a Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, arhiepiscopul Romanului și Bacăului.

Pelerinii și credincioşii care au participat în cea de-a doua Duminică după Sfintele Paști la Dumnezeiasca Liturghie oficiată la Mănăstirea ”Buna Vestire” din Tisa Silvestri, au avut bucuria prezenţei în mijlocul lor a Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, arhiepiscopul Romanului și Bacăului. Ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie în lăcaşul de cult înconjurat fiind de un sobor de preoţi şi diaconi, din care a făcut parte şi preacuviosul părinte Arhimandrit Pimen Costea, vicar administrativ și exarhul mănăstirilor. În cuvântul de învățătură rostit cu acest prilej, Înaltpreasfinția Sa a subliniat învățăturile care se desprind din pericopa evanghelică a acestei zile. 

”În cea de-a doua Duminică după Sfintele Paști am ales să ne reîntâlnim cu Hristos cel Înviat. Această zi, din punct de vedere liturgic, este înscrisă în calendar sub apelativul de Duminica Tomei, întrucât, fiecare duminică de după Paști și până la Înălțare, are o terminologie aparte stabilită de Sfinții Părinți și reprezintă o  treaptă, prin cunoaștere, în urcușul spiritual prin care se descoperă alte sensuri ale Învierii și alte valori care ne hrănesc duhovnicește”, a explicat ÎPS Părinte Arhiepiscop Ioachim, care i-a îndemnat pe credincioși să-și îndrepte ochii minții și ai sufletului spre semnificațiile profunde ale sărbătorii pascale. ”Învierea Mântuitorului Hristos ne ajută să descoperim aceste sensuri, dându-ne perspectiva luminii care să strălucească în inimile noastre și care nu se va stinge niciodată. Căci, în calitate de chipuri ale lui Dumnezeu trebuie să ne pregătim pentru a căuta Arhetipul, iar acesta nu poate fi găsit în lumea creată. Mulți oameni au încercat să găsească asemănarea în lumea aceasta, dar niciodată nu au fost safisfăcuți pentru că, deși avem instrumente pentru a cunoaște materia, lumea aceasta văzută, pătrunzând în sensurile sau abisurile aparent insondabile ale materiei, nu găsim decât energie, ceea ce înseamnă că materia este într-o permanentă mișcare, întrucât energia înseamnă mișcare. Ori, noi credem că mergem și ne mișcăm întru asemănare cu Dumnezeu. Noi, ca ființe conștiente și libere, avem conștiința creației pe care trebuie să o pregătim pentru îndumnezeire. Iar astăzi îl avem ca exemplu pe Sfântul Apostol Toma care este privit sub aspectul omului care are credință și a celui care are îndoieli în credință”, a mai precizat ÎPS Părinte Ioachim în cuvântul său, explicând semnificațiile evangheliei citite în această zi. ”Ca români, aparținem unei familii mai mari, care înseamnă Ortodoxia, iar prin aceasta ne înscriem în universal. Este o mare șansă să fii ortodox, pentru că ai dreaptă credință. Trebuie să apărăm valorile, credința și spiritualitatea poporului prin care ne cristalizăm identitatea în lumea aceasta.  Este o șansă ca noi, cei care am plecat pe toate meridianele lumii, să fim asemenea Sfântului Toma, purtând credința acolo unde aceasta a dispărut, ori unde pâlpie gata să se stingă”, a mai spus ierarhul în cuvântul său. ”Avem comunități în toate colțurile lumii, peste tot sunt românii noștri, care s-au constituit în peste 500 de comunități. Ori, dacă în ziua Învierii Domnului, toți s-au salutat creștinește ”Hristos a înviat”, e semn că Hristos a înviat în fiecare parte a planetei, iar flacăra Învierii s-a aprins în fiecare colț. Poate suntem nesemnificativi, dar manifestându-ne credința, putem deveni asemenea acelui grăunte de muștar care se transformă în arboare, iar la umbra lui vor căpăta putere, din puterea lui Hristos, cei care se vor adăposti”, a mai menționat ÎPS Ioachim.