Ierarhul Romanului, la Ziua Națională a României

Astăzi, Întâi Decembrie, de Ziua Națională a României, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a participat, alături de oficialități centrale și locale, de reprezentanți ai Armatei, preoți ai Protopopiatului și Roman, cadre didactice și elevi de la unitățile școlare romașcane, precum și de numeroși romașcani, la manifestările prilejuite de acest înălțător moment, desfășurate în Piața „Roman Mușat” din municipiul Roman.

Manifestările au debutat la Catedrala arhiepiscopală „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Roman unde, după Sfânta Liturghie, Înaltpreasfinitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului a pomenit în rugăciune pe făuritorii Marii Uniri de la 1918, transmițând totodată un mesaj de suflet tuturor românilor.

Începând cu ora 10, manifestările au continuat în piața „Roman Mușat”, unde mai întâi au fost intonate Imnul de Stat al României și Imnul Orașului Roman, apoi a fost  săvârșit ceremonialul religios de către un sobor de preoți romașcani sub protia părintelui Andrei Ioniță, mare ecleziarh al catedralei. După oficierea slujbei de Te Deum, părintele protopop Munteanu Dragoș a dat citire mesajului Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim pentru acest moment: „...Ţie, ţară de sfinți și de eroi, Dumnezeu să-ți dea astăzi, de ziua ta, discernământul de a identifica adevărata valoare din panoplia de valori false și străine spiritului tău, de a da un sens etern propriei existențe și de a constitui, în acest spațiu mioritic, lumină privirilor însetate de esențial. Rog pe Bunul Dumnezeu, în această zi de 1 Decembrie, să binecuvinteze şi să ajute poporul român în realizarea tuturor aspiraţiilor nobile de pace, prosperitate şi bună înţelegere. La mulţi ani ROMÂNIA!”

Au urmat apoi mesajele autorităților centrale și locale și urările de La Mulți Ani! transmise atât romașcanilor prezenți în piața „Roman Mușat”, cât și tuturor românilor cu prilejul acestei zile.

„Sărbătorim astăzi Ziua Națională a României, ziua în care toți românii s-au unit prefigurând cuvintele lui Goga «cine nu are neam e nimeni, cine nu are țară e nimic».  Românii s-au adunat pe câmpia de la Alba Iulia pe 1 Decembrie 1918 și într-un glas au strigat România există, poporul român trăiește. Ieri am sărbătorit pe Sfântul Andrei, ocrotitorul românilor de pretutindeni, astăzi ne-am îmbrăcat straiele de sărbătoare și cu mândria de a fi român și cu mâna pe inimă am venit să depunem jurământul de onoare în fața patriei noastre dragi, România. Nu trebuie să-i uităm nici pe înaintașii noștri, veteranii de război, eroii căzuți pe câmpurile de luptă, care cu sacrificiul suprem ne-au lăsat moștenire trei lucruri sfinte, care împreună dau identitatea noastră națională: un pământ numit România, un popor numit român, un drapel numit tricolor. De aceea, pacea, toleranța și omenia trebuie să ne caracterizeze permanent în ceea ce facem pentru a păstra această moștenire. Datoria noastră, a tuturor, este să luptăm până la capăt pentru a păstra integritatea suveranitatea și independența statului român, să facem tot ceea ce trebuie să ajutăm și să sprijinim în mod real și permanent poporul român ai cărui exponenți suntem”, a subliniat domnul Dan Manoliu, vicepreședintele Consiliului Județean Neamț.

Din partea Camerei Deputaților a vorbit domnul deputat Mugur Cozmanciuc: „Întâi Decembrie 1918 a fost ziua care marca un an politic important în făurirea acestei națiuni. După ce pe 27 martie 1918 Basarabia s-a unit cu Țara, pe 28 noiembrie Bucovina s-a unit cu Țara, iar la Alba Iulia românii au semnat actul Marii Uniri și au realizat România Mare. A fost un act politic realizat de oameni politici. Ionel Brătianu și Iuliu Maniu sunt două figuri importante în istoria acestei țări care au luptat pentru Țară, punând în joc viața personală pentru realizarea Unirii. Oameni cu mare deschidere națională și europeană, oameni care au urmărit ca România să fie unită. Acastă zi nu trebuie uitată, ci trebuie cinstită. Avem obligația să construim o Românie mai puternică, așa cum am primit de la predecesorii noștri. Putem realiza acest lucru numai dacă avem de partea noastră instituțiile fundamentale în care poporul român are încredere și credință: Biserica și Armata. Față de acestea românii au încredere și respect”.

A luat cuvântul apoi domnul Dan Laurențiu Leoreanu, primarul municipiului Roman: „Valoarea fundamentală a fiecărei națiuni, patriotismul, a fost posedat de poporul român. Patriotismul, care înglobează solidaritate, coeziune, dorință de libertate, onoare, a fost întotdeauna binecunoscut poporului care l-a cinstit și respectat. Toate acestea nu puteau să fie înfăptuite fără jertfa poporului român. Mereu au fost momente grele, momente de cumpănă, atunci când marii oameni de stat, vizionari au avut atitudini și decizii care au determinat națiunea noastră. La Întâi Decembrie 1918 se înfăptuia România Mare. Transilvania, Bucovina și Basarabia reveneau la România. Acest moment nu se putea înfăptui fără contribuția unor oameni de stat ca Ion IC Brătianu sau Regele Ferdinand, dar și ca marii generali ai Armatei Române care au câștigat bătăliile Unirii de la Mărăști, Mărășești, Oituz. Jertfa de sânge adusă de români a făcut posibilă renașterea României care s-a regăsit în vechile hotare. «Nu se putea uni regiune cu regiune, nu se putea întâlni frate cu frate, nu se putea lipi carne cu carne fără sângele vărsat», spunea Nicolae Titulescu. Piatra de hotar înfiptă în sânul țării trebuia smulsă și pusă pe hotarele istorice. Acest lucru nu se putea face fără jertfa de sânge, fără frăția de arme și durere a poporului român. Mereu am renăscut: 1918, 1989, 2015,  momente în care focul nu a mistuit, ci focul a determinat renaștere. România, mereu un altar, poporul român mereu jertfelnic, Mântuitorul, Arhiereul nostru cu binecuvântare renaște mereu în noi, un popor creștin. Iată forța și vitalitatea poporului român, dorința de a rămâne mereu în onoare, unitate și respect”.

După ce au fost rostite alocuțiunile, a avut loc, în acordurile cântecelor patriotice specifice, ceremonia de depunere de coroane la care au participat Asociația Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere, Asociația Veteranilor de Război, delegații ale formațiunilor politice, delegații ale agenților eonomici, ale sindicatelor, delegația Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, apoi ale unităților Școlare din urbea mușatină.

Manifestările dedicate Zilei Naționale a României s-au încheiat cu defilarea formațiunilor militare din cadrul MAPN și MAI.