Sărbătoarea sfințirii unei ”noi scări către cer” la Mănăstirea Cașin

Mii de credincioși au participat în Duminica a VII-a după Paști la slujba de sfințire a bisericii din parohia Mănăstirea Cașin II, oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, alături de Înaltpreasfințitul Calinic al Argeșului și Muscelului și de Preasfințitul Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor. 

 

În Duminica a VII-a după Paști, credincioșii de pe Valea Cașinului au trăit bucuria participării la sfințirea bisericii cu hramurile ”Buna Vestire” și ”Sfântul Simeon Noul Teolog”  din parohia Mănăstirea Cașin II. Târnosirea lăcaşului de închinare, a cărui piatra de temelie a fost pusă în urmă cu 15 ani, a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, alături de Înaltpreasfințitul Calinic, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, şi de Preasfințitul Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, ca delegat din partea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. ”Îmi amintesc de momentul petrecut acum 15 ani, când împreună am pus piatra unghiulară a acestei biserici. Și iată că astăzi ne-a ales Dumnezeu să fim prezenți la momentul sfințirii acesteia. Am organizat aici simpozioane și întâlniri duhovnicești cunoscute și trăite de acest mare cuvios al Ortodoxiei Universale, iar Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a avut în permanență ochiul veghetor asupra acestui loc pentru faptul că aici, dincolo de alte activități, s-a înfiripat și cultul sfântului Simeon noul Teolog”, a menționat Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, făcând referire și la CD-ul ”Imnele iubirii dumnezeiești”, lansat cu acest prilej. Totodată, Înaltpreasfinția Sa și-a exprimat speranța că peste patru ani se va ajunge și la clipa sfințirii Catedralei ”Pogorârea Sfântului Duh” din Onești, în contextul împlinirii a 100 de ani de la sfârșitul primei conflagrații mondiale.

La rândul său, preotul paroh Ioan Bârgăoanu și-a exprimat mulțumirea față de toți cei care s-au implicat în finalizarea acestei lucrări. ”Am trăit astăzi o zi de aleasă bucurie. Ne-am umplut inimie de har dumnezeiesc și am primit har peste har și binecuvântare peste binecuvântare. Mulțumim celor care au ajutat să fie construită această biserică spre slava lui Dumnezeu. În mod deosebit, mulțumim Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, care l-a delegat în mijlocul nostru pe Preasfințitul Timotei Prahoveanul. Mulțumim deasemenea și Înaltpreasfințitului Ioachim care, prin sfințire acestei biserici a făcut ca, și de această dată, lumina Învierii lui Hristos să lumineze în sufletele noastre. Îi mulțumit și pentru faptul că ne-a oferit spre închinare racla cu sfintele moaște de la Catedrala Arhiepiscopală din Roman. Alese mulțumiri aducem și Înaltpreasfințitului Calinic și tuturor celor care au fost prezenți la această sărbătoare”, a declarat preotul Ioan Bârgăoanu. În cadrul evenimentului religios, au mai susținut alocuţiuni IPS Calinic şi PS Timotei Prahoveanul, care au apreciat osteneala părintelui paroh Ioan Bârgăoanu, a ctitorilor, binefăcătorilor şi enoriaşilor din Parohia Mănăstirea Caşin II.

 La finalul Sfintei Liturghii, oficiată pe un podium special amenajat în apropierea lăcaşului de închinăciune, preotul paroh Ioan Bârgăoanu a primit din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel Distincţia "Crucea Patriarhală", aceasta fiindu-i înmânată de PS Timotei Prahoveanul. În acelaşi timp, ctitorilor şi binefăcătorilor li s-au acordat distincţii de vrednicie pentru tot efortul depus de-a lungul celor 15 ani de jetfă și osteneală.