Sfinții Brâncoveni comemorați la Patriarhia Română

La împlinirea a 300 de ani de la moartea martirică a Sfinţilor Brâncoveni (1714-2014), Patriarhia Română şi Arhiepiscopia Bucureştilor organizează astăzi şi mâine un amplu program de evenimente religioase şi culturale, informează Ziarul Lumina.
Astăzi, în ziua de prăznuire a Sfinţilor Martiri Brâncoveni, de la ora 8:30, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, alături de care se află și Preasfințitul Părinte Episcop Ioachim Băcăuanul, împreună cu alţi ierarhi, a sfinţit pictura nouă şi a binecuvântat lucrările de la Biserica „Sfântul Gheorghe“-Nou din Bucureşti, una dintre cele mai reprezentative ctitorii brâncoveneşti în care se păstrează moaştele Sfântului Voievod Martir Constantin Brâncoveanu.

În ziua de prăznuire a Sfinților Martiri Brâncoveni, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române (BOR), împreună cu alți ierarhi, între care s-a aflat și PS Părinte Episcop Ioachim Băcăuanul, a sfințit pictura nouă și a binecuvântat lucrările de la biserica Sfântul Gheorghe Nou, ctitorie brâncovenească în care se păstrează moaștele Sfântului Voievod Martir Constantin Brâncoveanu.

Întâistătătorul BOR a oficiat apoi Sfânta Liturghie pe un podium special amenajat lângă biserica Sfântul Gheorghe Nou, înconjurat de un sobor de ierarhi români și ierarhi delegați ai Patriarhiei Ecumenice a Constantinopolului, Patriarhiei Alexandriei, Patriarhiei Antiohiei, Patriarhiei Ierusalimului și Bisericii Ortodoxe a Georgiei, Biserici pe care le-a ajutat mult Sfântul Constantin Brâncoveanu.

Sanctitatea Sa Bartolomeu, Patriarhul ecumenic al Constantinopolului, a transmis celor prezenți la manifestări un mesaj în care a omagiat credința voievodului martir român. Mesajul a fost citit, în prima și ultima parte, în limba greacă, de arhiepiscopul Grigore de Thyateira și Marea Britanie și tălmăcit credincioșilor de către Înaltpreasfințitul Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei.

"Moartea sa mucenicească a reprezentat pecetluirea adevăratei dragoste pentru Hristos și pentru Biserica Ortodoxă pe care a sprijinit-o cu mărinimie prin nenumărate daruri și binefaceri printre care se numără zidirea de biserici, mănăstiri și paraclise atât în România, și în Sfântul Munte Athos, cât și în Constantinopol, cum ar fi Biserica Sf. Nicolae din Galata și Biserica Sf. Muceniță Paraschevi din Prikidion, întărirea prin orice mijloace a credinței creștine în vremuri dificile și apărarea drept credinciosului popor al lui Dumnezeu", se menționează în mesajul patriarhului ecumenic. Înaltul ierarh ortodox a amintit "legătura strânsă pe care Constantin Brâncoveanu a avut-o cu Scaunul Patriarhal de la Constantinopol și cu vrednicii de pomenire patriarhii ecumenici Calinic al II-lea, Dionisie al IV-lea și Calinic al III-lea, care l-au apreciat, primul conlucrând cu voievodul român la reclădirea sfintelor lăcașuri, al doilea fiind cel care l-a uns ca domn al Țării Românești în anul 1688, iar al treilea fiind cel care a alcătuit un canon liturgic în cinstea lui". El s-a declarat convins că această sărbătoare reprezintă un mijloc de întărire a credinței ortodoxe a ambelor biserici și de consolidare a legăturilor frățești dintre acestea prin rugăciunile sfântului Constantin Brâncoveanu și ale celor dimpreună cu el. La sfârșitul Sfintei Liturghii s-a dat citire Actului sinodal comemorativ la împlinirea a 300 de ani de la moartea martirică a Sfinților Brâncoveni.

Procesiune cu moaștele Sfântului Martir Constantin Brâncoveanu

Mâine, 17 august, de la ora 7:30, va avea loc o procesiune cu moaştele Sfântului Voievod Martir Constantin Brâncoveanu de la Biserica „Sfântul Gheorghe“-Nou din Bucureşti până la Biserica „Sfântul Gheorghe“ din incinta Ansamblului istoric brâncovenesc de la Mogoşoaia, pentru a fi venerate de cler şi credincioşi. În continuare, de la ora 9:30, va fi săvârşită Sfânta Liturghie arhierească, iar de la ora 11:30, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, împreună cu alţi ierarhi, va sfinţi pictura restaurată a Bisericii „Sfântul Gheorghe“-Mogoşoaia. Racla cu moaştele Sfântului Voievod Martir Constantin Brâncoveanu va rămâne la Biserica „Sfântul Gheorghe“ de la Mogoşoaia până în jurul orei 15:00, când va fi readusă la Biserica „Sfântul Gheorghe“-Nou din Bucureşti.

Osemintele domnitorului Constantin Brâncoveanu au fost identificate în anul 1932 cu ocazia cercetărilor arheologice realizate în biserica Sfântul Gheorghe Nou din Bucureşti, sub coordonarea istoricului Virgiliu Drăghiceanu, secretar al Comisiunii Monumentelor Istorice. Alte cercetări au fost făcute în timpul lucrărilor de consolidare a mormântului voievodal, din anul 1985, sub coordonarea arheologului profesor universitar Panait I. Panait. Anul acesta, în perioada 12 - 15 mai, la solicitarea Patriarhiei Române, Muzeul Municipiului Bucureşti, a realuat cercetarea arheologică a zonei mormântului domnitorului Constantin Brâncoveanu din Biserica "Sfântul Gheorghe" Nou.Sfintele moa;te, identificate în urma cercetării, au fost aşezate după o rânduială specială într-o raclă confecţionată din argint aurit la atelierele Patriarhiei Române.

Manifestările dedicate prăznuirii Sfinților Martiri Brâncoveni se vor încheia duminică seara când, de la ora 19:00, la Ateneul Român va avea loc concertul vocal simfonic „Cinstire Sfinţilor Martiri Brâncoveni“, susţinut de Grupul psaltic Tronos al Patriarhiei Române, dirijat de părintele arhidiacon Mihai Bucă, şi de Corul Accoustic şi Orchestra Metropolitană Bucureşti, dirijate de domnul Daniel Jinga.