"Teologul laic al culturii romaşcane" serbat la Catedrala Arhiepiscopală din Roman

”Teologul laic al culturii romașcane” a fost serbat la venerabila vârstă de 90 de ani în Catedrala Arhiepiscopală ”Sf. Cuv. Parascheva” din Roman.

Elita culturii și învățământului romașcan s-a reunit sub bolta catedralei mușatine pentru a serba astăzi, 22 martie, una dintre cele mai luminoase personalități nemțene, eruditul profesor Gheorghe A.M Ciobanu, ”teologul laic al culturii romașcane”, după cum l-a definit ÎPS Părinte Arhiepiscop Ioachim, ajuns la venerabila vârstă de 90 de ani. Cel care a modelat conștiințe de-a lungul a șase decenii de activitate didactică a fost evocat, pe diferite trepte ale cunoașterii umane, de oameni care îl cunosc sau care și-au desfășurat activitatea sub ocrotirea sa.  Cuvântul de introducere l-a făcut preotul Valentin Băltoi, consilier cultural al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, care a prezentat concis o biografie a distinsului dascăl. Apoi, prof. Tanovici Mihaela, directoarea Colegiului ”Roman Vodă”, a vorbit despre modelul oferit de Gheorghe A.M. Ciobanu pentru profesori, redând și mărturii ale foștilor săi elevi. Un omagiu i-a adus și scriitorul Virgil Răzescu, care îl consideră pe apreciatul intelectual între personalitățile de cel mai înalt rang ale culturii din această zonă binecuvântată de Dumnezeu. Firul evocărilor a fost urmat de lecturarea câtorva fragmente din textele sale, în lectura prof. Mihaela Băltoi, de la același colegiu romașcan, urmat de evocarea plină de emoție a doamnei editor Emilia Țuțuianu, care mulțumind ÎPS Părinte Ioachim pentru această organizare, a menționat faptul că ”sărbătorim astăzi o legendă vie a culturii romașcane”.  După cuvântul evocator, profesorul Viorel Stan, inspector general în cadru lnspectoratului Școlar Județean Neamț, a conchis: ”vă mulțumim pentru că existați domnule Gheorghe A.M. Ciobanu”.  Același elogiu s-a regăsit și în discursul  primarului Laurențiu Leoreanu, fost elev și apoi coleg de catedră cu sărbătoritul zilei, care și-a exprimat recunoștința personală și a instituției pe care o reprezintă față de distinsul profesor. Interpretarea unui fragment muzical inspirat de creația eminesciană de către corala ”Paraschevi” a Catedralei Arhiepiscopale din Roman, dirijată de Ionuț Vâlcu, a constituit sinergia cu ultima parte a dialogului dintre cult și cultură.

”Primul fapt care ne-a determinat să-l chemăm aici pe profesorul Gheorghe A.M.Ciobanu este acela că face parte dintr-un panteon al personalităților romașcane și nu numai. El este un urmaș al marilor oameni de cultură, este un poet prin excelență, iar aici, la Roman, Sfântul Ierarh Dosoftei a scris psaltirea în versuri, deschizând poezia românească cu o capodoperă absolută”, a menționat ÎPS Părinte Arhiepiscop Ioachim, care a mai precizat faptul că ”de fiecare dată, aici, la Roman, s-a accentuat această legătură între cult și cultură, adică între Școală și Biserică, cele două instituții emblematice pentru promovarea și susținerea culturii și spiritualități românești”. Totodată, ierarhul, evocându-l pe ”teologul laic al culturii romașcane” a adăugat faptul că, ajungând la 90 de ani, acesta își continuă ”urcușul său epectatic”, dat fiind faptul că prin creația sa, Gheorghe A.M Ciobanu încearcă să se ridice dincolo de ceea ce este fizic. ”Domnul profesor caută să descopere și să ne propună alte sensuri, alte valori ale existențialității, căci mergerea noastră este continuă și se sfârșește în Dumnezeu. Gândirea sa este una pentru mileniul al  III-lea”, a mai spus ÎPS Sa, făcând legătura cu alte două personalități ale gândirii și culturii române universale, care nu au trăit și scris pentru timpul lor, ci pentru viitor, respectiv vrednicul de pomenire episcop Melchisedec Ștefănescu și eruditul  profesor universitar de arhitectură Duiliu Sfințescu, pe care l-a cunoscut la Paris în perioada studiilor doctorale, și despre care Constantin Noica spunea că este ”homo planetarius”, cel care are patria peste tot și crează pentru toți”.  ”La fel și profesorul Gheorghe A.M. Ciobanu este teologul culturii romașcane și am ținut să-l încununăm în lumea aceastea telurică, aici, la Catedrala din Roman”. Apoi, ca o încununare a respectului și aprecierii  pentru întreaga activitate, la propunerea ÎPS Părinte Arhiepiscop Ioachim, din partea ÎPS Mitropolit Teofan, i-a fost oferită profesorului Gheorghe A.M.Ciobanu, ”Crucea Moldavă”, cea mai înaltă disctinție a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei. Vizibil emoționat, distinsul sărbătorit a mulțumit tuturor celor care au fost prezenți și au vorbit în sfântul lăcaș. ”Vă vorbesc emoționat fiind de moment, pentru că nu mă așteptam ca mușatinii mei scumpi să facă roată în jurul meu și să mă considere că sunt unul de-al lor, unul de-al tuturor, unul de-al tuturor timpurilor”, avea să spună Gheorghe A.M Ciobanu, care printr-o exprimare profundă și simplă și-a manifestat dragostea și dorința de a rămâne permanent lângă mușatinii săi. Seara la Catedrală s-a încheiat cu oferirea de flori din partea celor prezenți distinsului om de cultură, profesor și filosof romașcan.