Preotul Dumitru Darie a plecat la Ceruri

Am aflat cu nespusă durere despre plecarea din lumea acesta, a unuia dintre preoții reprezentativi ai Protopopiatului Sascut, în data de 23 octombrie 2023. Moartea preotului Dumitru Darie, la vârsta de 75 de ani, a lăsat în urmă multă durere în sufletul soției și al celor trei copii ai săi, dar și în inimile enoriașilor pe care i-a păstorit timp de patru decenii.

A fost unul dintre preoții destoinici ai Eparhiei Romanului și Bacăului, cu alese calități sufletești, apropiat de enoriașii săi, mereu în preajma celor aflați în suferință, implicat în lucrări de reabilitare și înfrumusețare a lăcașurilor de cult în comunitățile Tătărăști și Ungureni unde a împlinit misiunea de preot paroh, dar și în comunitățile Corni, Gherdana, Gâleşti, Huruieşti, Ocheni unde a primit ascultarea de preot misionar. În misiunea preoțească a preotului Dumitru Darie, activitatea pastoral-misionară și culturală s-a împletit cu râvna pentru înfrumusețarea lăcașurilor de cult, consumându-și astfel vocația de rugător și mijlocitor în mijlocul păstoriților săi prin darurile cu care Dumnezeu l-a înzestrat.  

După patru decenii de pastorație în mijlocul credincioșilor din parohiile unde a fost trimis să slujească și 10 ani de paternitate spirituală acordată fiilor și fiicelor duhovnicești în comunitatea unde a fost rânduit să își continue activitatea sacerdotală ca preot pensionar, la vârsta de 75 de ani, preotul Dumitru Darie a fost chemat de Dumnezeu în Biserica Triumfătoare, unde avem speranța că va fi așezat în soborul preoților din ierarhia cerească pentru a sluji Liturghia sub protia Arhiereului Cel veșnic, Mântuitorul nostru Iisus Hristos.

Regretăm, în firea noastră umană, despărțirea de un fiu duhovnicesc, preot al eparhiei noastre, și ne alăturăm cu iubire părintească familiei îndoliate, dar ne resemnăm în același timp, rugând pe Dumnezeu să așeze sufletul său în latura prietenilor și casnicilor Lui.

 

Cu părintească iubire hristică,

† IOACHIM,

Arhiepiscopul Romanului și Bacăului

 

                                                                                                           ***

Părintele Dumitru Darie s-a născut în data de 6 ianuarie 1948, din părinţii Neculai şi Alexandra, fiind al cincilea copil al acestei familii.

Urmează școala generală din satul natal, Cornii de Sus, apoi Seminarul Teologic „Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamţ.

Studiile sunt continuate cu Facultatea de Teologie Ortodoxă din Bucureşti, secţia Pastorală. Aici îşi susţine lucrarea de licenţă cu titlul „Iconoclasmul”.

 S-a căsătorit cu Elena Ifrim din satul Frumuşelu, comuna Glăvăneşti, în anul 1972, căsătorie binecuvântată cu trei copii: Eugen, Liviu şi Otilia.

La 1 februarie 1973 este hirotonit preot în Catedrala Episcopală „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Roman, pe seama Parohiei Corni, de către PS Eftimie Luca Bârlădeanul, înlocuindu-l pe fostul paroh, Mircea Ilie.

Pe lângă conferinţele susţinute în diferite locuri, amintim activitățile dedicate de construire sau reabilitare a lăcașurilor de cult din parohiile unde a păstorit:

 

• 1974 începe electrificarea bisericii din satul Ungureni;

• între anii 1974-1976 reparaţii la biserica Tătărăşti;

• 1976 începe reparaţia bisericii din satul Ungureni, resfinţită la 8 noiembrie în acelaşi an în prezenţa pr. protopop D. Ciubotaru;

• pe 1 august 1976 devine suplinitor la Parohia Gâleşti;

• 1981-1983 reia lucrările de refacere a bisericii din Tătărăşti, în urma cutremurului din 1977 şi a unor alunecări de teren, resfinţită apoi în 1983 de către PS. Eftimie Luca. Datorită activităţii depuse primeşte distincţia de „iconom”;

• 1985 activează ca preot misionar pentru parohiile Corni, Gherdana, Gâleşti, Huruieşti, Ocheni;

• între anii 1989-1996  începe repararea bisericii din satul Cornii de Sus, în urma degradării; aceasta a fost resfinţită pe 5 mai 1996 de către PS. Eftimie Luca, unde primeşte distincţia „Iconom-stavrofor”;

• pe 3 iulie 2003 pune piatra de temelie pentru o nouă biserică în satul Tătărăşti cu hramul „Sf. Prooroc Ilie Tesviteanul”, în prezenţa IPS Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului (cel care a ales şi hramul);

• în anul 2008 reface acoperişul bisericii din satul Cornii de Sus, dar şi a unei părţi din pictura deteriorată (exterior şi interior), resfinţită în 2010, 18 aprilie, în prezenţa IPS Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, în urma acestei activități a primit distincţia „Medalia Episcopiei Romanului şi Bacăului”;

• în anul 2010 înlocuieşte gardul vechi al bisericii din Ungureni, cu unul nou din tablă zincată;

• în data de 18 Iulie 2011 are loc sfinţirea noii biserici din Tătărăşti, în prezenţa IPS Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului.